Cvetne esencije i začeće

Parovi koji su se ostvarili kao roditelji često  govore da je do trudnoće došlo upravo u trenutcima kada se o trudnoći nije mislilo, kada su bili rasterećeni od brige, iščekivanja i preteranog razmišljanja o  kvalitetu spermograma i računanja plodnih dana. Stvarno, mnogo je takvih primera  a volela bih i da vi  podelite sa mnom svoja iskustva. Kada već neko vreme radite na bebi a rezultati izostaju prvo se pomisli na neki zdravstveni problem. Onda sledi trenutak olakšanja kad čujemo sve je u redu, opustite se, samo je pitanje vremena. Najlakša i najteža stvar na svetu je ne misliti i opustiti se. Mogu li vam u tome pomoći cvetne esencije i kako one funkcionišu? Kao što sam u ranijim tekstovima naglasila, balkanske cvetne esencije pre svega deluju na ono nesvesno u nama što koči začeće. Emocije poput stresa, pritiska zbog očekivanja i  silna pitanja  rodbine i okruženja su nešto sa čim se moramo izboriti sami. Isto tako znamo da naša neizgovorena pitanja i misli stvaraju pritisak, stres i barijeru pred kojom se svaka opuštenost i spontanost  gubi, pogotovu ako smo po prirodi malo osetljiviji i skloni nerviranju. U razgovoru sa floriterapeutom potrudili smo se da definišemo negativne emocije s kojima se parovi najčešće susreću i pokušali da objasnimo kako nam mehanizam bahovih cvetnih esencija  pomaže da izađemo na kraj sa psihofizičkim izazovima koji nas čekaju pre nego što ugledamo dve crtice. Sigurna sam da svako od nas ima svoj način da se izbori sa neprijatnim emocijama, a bahove kapi mogu pomoći na tom putu. Nadam se da se nećete pronaći ni u jednoj pobrojanoj kategoriji, a ako se to desi da ćete uspešno izaći na kraj sa svim problemima i doći do željenog cilja. Nestrpljenje
Kada par donese odluku da želi  decu, normalno je da je obostrana želja da do trudnoće dođe što pre, po mogućstvu odmah. Ova nestrpljivost može otežati zatrudnjivanje, a svaki sledeći neuspeli pokušaj povećava tenziju i razdražljivost oba partnera. U tom slučaju preporučuju se cvetne esencije za mentalno opuštanje, da se malo smanji napetost i olakša prirodni tok stvari.

Obeshrabrenost
Nije tako lako zatrudneti već u prvom mesecu. Ponekad meseci prolaze i mogu se pojaviti sumnje i razočarenja. Cvetne esencije pomažu u prevazilaženju ovih trenutaka da se ne gubi nada i da se ne obeshrabrimo.

Nesigurnost u  svoj instinkt i  odluke
Kada nakon nekoliko meseci još uvek nema rezultata logično je da pomislimo da nešto radimo pogrešno. Saveti pljušte sa svih strana i od svih tih silnih informacija i smernica  malo po malo javlja se nesigurnost i traže se  saveti i preporuke na različitim stranama. Cvetne  esencije ponovo vraćaju poverenje u sebe i  sopstveno rasuđivanje.

Gorčina
Kada je iz bilo kojih razloga  zatrudnjivanje otežano i čini vam se da traje predugo, možda ćete osetititi da gubite nadu. Zbog toga nam nije uvek lako da podelimo radost sa drugima kada nam kažu da očekuju bebu, pitamo se zašto se svima dešava, a nama nikako. Gorčina postepeno raste. Cvetne esencije će pomoći da ponovo budete radosne i da delite radost sa drugima, vratiće vam osećaj prihvatanja stvari i radosti života.Ljubomora i ljutnja
Ponekad osećaj ljubomore ili ljutnje može preuzeti kontrolu nad nama, naročito ako smo stalno okružene ženama koje su već trudne. Teško je uzdržati se od izražavanja frustracije. Postoje cvetne esencije koje vam pomažu kod ljubomore, ljutnje i koji mogu ove emocije pretvoriti u iskrenu srdačnost prema drugima.

Kako se cvetne esencije konzumiraju i mogu li se uzimati sa hormonskom terapijom i suplementima koje je budućoj mami prepisao ginekolog?

Cvetne esencije se lako koriste. Standardna doza je po četiri kapi  tri do četiri puta dnevno, koje se direktno nakapaju na jezik. Piju se mesec dana nakon čega sledi razgovor sa floriterapeutom. Esencije se mogu uzimati i posredstvom spreja, u vidu kreme, ili se mogu nakapati u kupku. Potpuno su bezbedne i nemaju neželjenih dejstava, niti interakciju sa lekovima i drugim preparatima. Mogu se slobodno koristiti uz hormonalnu terapiju i suplemente.

Koje se biljke u floriterapiji upotrebljavaju kod olakšavanja začeća i lečenja neplodnosti?

Najčešće korišćene balkanske cvetne esencije, odnosno cvetovi izbora koji se koriste kod olakšavanja začeća jesu Mak, Čuvarkuća, Lešnik, Zdravac, Gorocvet.... Tu su još Kajsija, Matičnjak, Zova, Ruža, Ren, Oleander, Magnolija, Crni Luk itd. koji stimulišu jajnike, regulišu hormonalni disbalans i ostale probleme koji se tiču reproduktivnog sistema. Naravno, koriste se i cvetne esencije koje posredno utiču na reproduktivno zdravlje delujući na emocionalna i mentalna stanja koja su u korenu problema sa začećem.


Na osnovu kojih podataka floriterapeut sastavlja cvetnu esenciju?

Koristi se niz podataka. Obično se sa osobom kojoj se pravi kombinacija cvetnih esencija obavi detaljan razgovor tokom kog se prođe kroz sve bitne detalje iz života te osobe od ranog detinjstva pa do momenta razgovora kao npr. bolesti od ranog detinstva na ovamo, svakodnevne navike, ishrana, odnos sa okruženjem itd.

Koliko vremena treba da prođe dok cvetne esencije počnu da deluju?

Kada će cvetne esencije početi da deluju je veoma individualno za svaku osobu i  stanje koje tretiramo i ovo zavisi od mnogo faktora. Zavisi dosta od toga koliko se dobro prepoznaju emocije i mentalna stanja koja su uzrok nastanka određenog problema, u ovom slučaju otežanog začeća, a to može biti duži ili kraći proces. Takođe veliku ulogu igra i prijemčivost osobe za ovakvu vrstu terapije.

Ovaj tekst je informativnog tipa I služi kao smernica za osobe koje su već probale ili žele da probaju bahove cvetne esencije koje pre svega umiruju psihu i pozitivno deluju na psihofizičko stanje osoba za čiji se problem ili stanje posebno prave. Bahove cvetne esencije bezbedne su za upotrebu, nemaju negativnih efekata i mogu se koristiti sa svim suplementima i  regularnom terapijom koju je prepisao vaš lekar. Cvetne esencije nisu zamena za terapiju i konsultaciju sa lekarom pa ukoliko imate zdravstvenih problema, potražite mišljenje lekara. Balkanske cvetne esencije dopuna su terapiji i nemaju negativnih efekata na zdravlje. Moj sagovornik za ovaj tekst  je Marija Nenadić, diplomirani farmaceut, floriterapeut, kod koje možete zakazati konsultaciju i dobiti svoju kombinaciju cvetnih esencija.  Mariju možete kontaktirati  putem mejla marija.nenadic@beotel.net

Коментари

Популарни постови са овог блога

Pokloni sa kojima ne možete da pogrešite

PEAT metod

Floriterapija i holistička ginekologija