PEAT metod


ili kako vam u životu može pomoći rad na sebi

Kako imam veliku sreću da pišem za različite časopise i upoznajem interesantne ljude i nove (holističke) terapije, nekoliko puta sam čula od raznih devojaka i žena kako im je PEAT metod  pomogao da prevaziđu tremu, anksioznost  i reše  probleme i strahove sa kojima su se svakodnevno  suočavale. Interesantno i ne znam da li je slučajnost, ali najveće pohvale za PEAT sam čula od kreativaca i umetnika. Jedna od njih će biti gost na mom blogu pa ću je zamoliti da mi kaže nešto više o tome iz svog iskustvenog ugla. Elem, ni ja nisam znala o čemu se tačno radi. Pretpostavljala sam da je u pitanju neka vrsta slobodnog asociranja kao kod psihoterapije uz  dodirivanje (tapkanje) određenih mesta na licu ( pre prve seanse razmišljala sam o PEAT-u upravo tako,kao o nekoj vrsti akupunkture bez igli uz  slobodno asociranje)  ali pošto  nisam  bila sigurna šta je u pitanju zamolila sam pravu osobu, Duboravku Stojković, PEAT terapeuta, da podeli  svoje znanje  sa svima koji čitaju ovaj blog.

Šta je PEAT  i kako  funkcioniše

Da li ste znali da naše nesvesno kreira 95% naše realnosti,  načina na koji doživljavamo  svet i donosimo odluke?  Preostalih 5% našeg svesnog dela nema toliku moć nad nama i kvalitetom našeg života. Zato je važno upoznati  mehanizam koji upravlja našim mislima, osećanjima, načinom na koji razmišljamo i osećamo. PEAT je jedan od načina da upoznamo, zavolimo i razumemo  sebe, i što je najvažnije, da se ponašamo  prema sebi kao prema najboljem prijatelju. Ovo je priznata terapijska metoda, sistem duhovnog rasta i razvoja i energetska terapija koja  sadrži  16 tehnika ili alata koji nam pomažu da se oslobodimo negativnih stanja i osećanja.  

Terapijska metoda PEAT:

1💟      Pomaže kod strahova, anksioznosti, fobija i trauma : 
       Veliki broj negativnih emocija koje nose nas a ne mi njih mogu izgubiti  snagu i moć nad nama posle nekoliko PEAT seansi.  Tokom seanse mi osećamo, prihvatamo, i uz instrukcije terapeuta „pojačavamo“ intenzitet neprijatnih emocija do njihovog rasplinjavanja. Ovo je malo teže objasniti rečima, potrebno je doživeti osećaj celovitosti posle trerapije koji dolazi kada napetost u  umu i telu popusti.

2 💟  Rešava uzroke psihosomatskih problema:
U osnovi holističkog pristupa zdravlju leži uverenje da je psiha tesno povezana s telom. Svaki fizički problem je površina onoga što se iznutra kuva i ključa u nama. Naravno da je dobro očistiti površinu rane ali je još bolje razmisliti šta je to što ju je izavalo. Ključ je u pronalaženju uzroka problema koji  leži u nama. Tako jednim udarcem ubijamo sto dosadnih muva: rešavajući uzrok otklanjamo veliki broj teškoća koje bi on mogao izazvati.

3  💟   Oslobađanje od zavisnosti
Postoje razne vrste zavisnosti: zavisnost od cigareta, slatkiša, alkohola, emotivnog partnera. Postoji mnogo tehnika i metoda koji su  efikasni u oslobađanju od loše navike, ali su najbolji oni koji ne uklanjaju samo naviku, nego i emociju koja stvara zavisničko ponašanje. Kada je zavisnost u pitanju uvek je dobro zagrebati  ispod površine. Nekad će nam se desiti da uspemo da promenimo naviku konzumiranja cigareta ali da nakon toga počnemo da se prejedamo. Zašto? Zato što je loša navika izbačena, a ne  uzrok problema koji nas „tera“ da se „tešimo“ cigaretama. U tom sličaju smo samo cigarete zamenili hranom, a nemir je ostao u nama.


Kako izgleda prva seansa

ili pronanaženje „ličnih kodova“ i njihova integracija u svest

Jedna od PEAT tehnika, duboki peat, omogućava nam da otkrijemo naše lične kodove. Lični kodovi su dva snažna suprotna osećanja sa kojima se rađamo, čijeg potojanja uglavnom nismo svesni a koji upravljaju velikim delom naših osećanja i „svesnih“ odluka. Pošto na svakoj seansi, polazeći od nekog životnog problema „spolja“ dolazimo do polariteta koji leže u našoj podsvesti (suprotnih osećanja koji izazivaju negativan naboj ili napetost) i naše lične kodove „otkrivamo“ polazeći od  nekog problema koji želimo da rešimo. Polariteti do kojih dođemo na prvoj senasi zovu se naši „lični“ kodovi. Oni se  uoče prvi jer je između njih najveći naboj, a zovemo ih ličnim jer se sa njima rađamo, tako da se sa njima borimo od najranijeg detinjstva. Kada otkrijemo i integrišemo prve polaritete, mi integrišemo i lične kodove, tj. neutrališemo napetost koja oduvek postoji između njih. Nakon toga reagujemo mnogo drugačije na svaki problem „spolja“i svakako ga rešavamo brže i lakše.
Lični kodovi su važni jer nam u velikoj meri određuju život. Recimo ako su lični polariteti osobe ja i praznina to znači da ona živi i funkcioniše u dva odvojena sveta. Kada dela iz  „ja“ polariteta ona je aktivna, puna elana, nije joj teško da obavlja svoje obaveze, puna je ideja. Ali kada na tom pozitivnom polaritetu doživi neuspeh ona nesvesno odlazi u drugi polaritet ( prazninu) i dela iz njega. Trenutak kada se u dubokom peatu osete i osveste polariteti donosi veliko olakšanje i u tom trenutku ali i ubuduće.
Duboki peat zaranja u podsvest koristeći samo 3 elementa naše svesti: osećaj, misao i telesnu senzaciju. Jedna od peat tehnika, DP4, radi sa drugim elementima naše svesti (slikom) i ona je sjajna za podsticanje osobina koje ne ispoljavamo a voleli bismo da imamo..na primer ako smo stidljivi a želeli bismo da bez straha i treme izađemo na ispit ili održimo govor pred većim brojem  ljudi..). Ono što me je iznenadilo je da se u PEAT-u, za razliku od recimo psihoterapije, ne priča puno. Za početak se imenuje problem koji želimo da rešimo. Sve je vrlo jednostavno. Dovoljno je da zatvorite oči i pratite sebe i svoje telo: da li se možda u određenom delu tela javlja toplota, hladnoća. Na sugestiju terapeuta sva osećanja i prijatna i neprijatna koja tokom seanse doživimo „pojačamo“ u svom umu, ne bežeći od njih, već ih prihvatajući. Kako Dubravka kaže, PEAT nema negativnih efekata, apsolutno je bezbedan i može brzo i efikasno rešiti različite vrste problema. Ono što je sigurno je da niko ne uđe i izađe sa terapije sa istim raspoloženjem. Cilj ovog traganja je da dođemo do  dve suprotne emocije (polariteta) koje leže u korenu  naših ponašanja i odnosa. Za nekog je to ljubav i mržnja, panika i smirenost, umor i hiperaktivnost. Do  polariteta se dolazi u svakoj seansi, ali samo se na prvoj se otkrivaju naši lični polariteti ili kodovi. Kada se  dva naša osnovna i suprotna osećanja prepoznaju i imenuju, napetost između njih nestaje i osoba se oseća celovito, što je i cilj svake uspešne terapije i života: da delamo iz celovitosti i da bez straha ispoljavamo sebe. U PEATU se to postiže  integrisanjem polariteta.

Zašto nije  dobro razmišljati samo pozitivno

Vraćamo se na priču o polaritetima, tj. o prihvatanju ne tako slavnog i sjajnog dela naše podsvesti- emocija od kojih bežimo i koje krijemo od sebe i drugih. Dubravka je  ovu  priču  ilustrovala  slikom o dvokolicama. Zamislimo  naš život kao kočije kojima upravljaju dva konja, crni i beli. Pretpostavimo da je crni konj negativna, tamna strana naše ličnosti a beli svetla, pozitivna, koju lako prihvatamo. Ako samo forsiramo belog konja a crni kaska ili stoji u mestu kako će se naša kočija  kretati? Ako insistiramo na ovako neudobnoj vožnji verovatno ćemo zakasniti  ili uopšte nećemo stići do  sjajnih destinacija koje  želimo da vidimo, da ne govorim o tome da  vožnja puna truckanja  nije prijatna. Ko bi želeo takvo putovanje?
Tekstovi koje možemo naći na netu i brojna literatura ubeđuju nas da je ključna stvar za kvalitet našeg života i stvari koje nam se događaju da mislimo pozitivno. Naravno da je to sjajna stvar ali ne kad se forsira. Kada se osećamo loše  i uporno se trudimo da mislimo i govorimo pozitivno ne ponašamo se u skladu sa svojim osećanjima, tj. mi ih ne rešavamo nego potiskujemo. Naša negativnost odlazi u podsvest i time joj dajemo veću kontrolu nad nama.
Rezultat svakog terapisjkog rada na sebi, pa i PEAT-a je da prihvatimo  i naša negativna osećanja. Kada ih prepoznamo, prihvatimo i otkrijemo  naboj između polariteta dobrog i lošeg u nama slabi i prirodno dolazi do balansa ili u našem slučaju do prijatnije i sigurnije „vožnje“.
Kada se ovaj naboj oslobodi prirodno dolazi do:Oslobađanja emotivnog tereta:

Sva naša razočaranja posmatrajmo kao jedan kamen. Ako nas je neko u životu izdao, nosimo loša sećanja na detinjstvo, na neuspehe u ljubavi, sve se to taloži u nesvesnom i potajno gradi naše buduće odluke i što je još gore,  tera nas da biramo iz pozicije straha. PEAT metoda radi upravo sa tim neprijatnim slikama i senzacijama. Seansu po seansu one gube svoju ubeđivačku moć i uticaj na naš život. Ako su naše životne odluke jedna zaprežna kola a teške uspomene i emocije (što teža uspomena to veći kamen) teret koji nosimo u našim kolima koliko brzo i lako ćemo biti u stanju da se krećemo kroz život? Ako je teret prevelik, kola mogu sleteti s puta i prevrnuti se. Da možete da birate da li biste nosili sav taj teret?

Kada se rodimo mi u sebi nosimo uvek dva suprotna osećanja. Nije to ništa novo ni neuobičajeno, ceo svet je zasnovan na polaritetima, dobro i zlo, mrak i svetlost, ljubav i mržnja. Problem je što ova dva osećanja kojih nismo svesni itekako utiču na naše odnose sa drugim ljudima. Recimo ako su naši kodovi ljubav i mržnja možemo primetiti da se u našem životu često dešava da sa nekim prijateljem ili bliskom osobom imamo osećaj neverovatne bliskosti, povezanosti..koji se ćesto završava mržnjom ili snažnom odbojnošću. Ako postupamo iz naših nesvesnih rezervoara vrlo je verovatno da ćemo taj obrazac ponavljati.

Šta dobijamo radom  na sebi

Ono što je najvažnije da naučimo iz svih terapijskih metoda rada na sebi je da sve zavisi od nas. Mi smo ti koji kreiramo svoj život,  ali  ne u smislu ah sedeću u sobi i maštaću da sam na Bahamima a da pri tom ne radim ništa sem toga. Ne. Rezultat PEAT-a, između ostalog, je  zrelo svesno prihvatanje da smo mi ti koji  držimo konce u svojim rukama  i postavljanje pitanja   „Ako je do mene ŠTA  je to što odmah mogu  da uradim da bih se osećala bolje?“
Ovo je važno jer se na terapiju  često dolazi sa  uverenjem da si nam drugi krivi. Kako Sartr kaže: Pakao to su drugi, a jedan od ciljeva je da prestanemo da krivimo druge zato što nam nisu dali ono što se od njih očekivalo: roditelje ako nam nisu dali ono što nam je potrebno, kolegu koji nas je u određenom trenutku ostavio s gomilom posla, partenra koji nas je  izneverio..
Ukoliko želite da poradite na  vašim nesvesnim blokadama PEAT bi mogao biti  interesantan za vas. Kada otkrijete šta je to što vas nesvesno koči i iskoračite iz toga osećaćete se kao da ste godinama živeli u zatvoru a da toga niste ni bili  svesni. Odjednom ćete biti slobodni od svojih  strahova a to je nezamenljiv osećaj. Kada integrišemo naše dobro i naše loše mi postajemo celovita osoba. Celovita osoba iz pozicije pune slobode uzima  život u svoje ruke i kreira ga iz svog obilja, ne iz svog straha. „Ko gleda izvan svog srca – sanja. Ko gleda unutar svog srca – budi se.“ K.G. Jung


Tekst realizovan u saradnji sa Dubravkom Stojkovićm PEAT terapeutom
Sa Dubravkom možete zakazati razgovor ili viđenje putem telefona: +381 63 55 22 44  , 
skajpa: dubravkastojkovicpeat
 fejsbuk stranice:Dubravka Stojkovic PEAT

Sadržaj koji je prikazan je isključivo u informativne svrhe i može vam poslužiti ako želite da saznate više o PEAT-u  i problemima koje možete rešiti ovom metodom.  Informacije u tekstu  date su  na osnovu informacija i razgovora sa Dubravkom Stojković, PEAT terapeutom. Čitajući ovaj tekst prihvatate činjenicu da ova metoda, iako nema negativnih efekata, možda neće zadovoljiti sve vaše emotivne i psihološke  potrebe. Pre poziva i stupanja u kontak sa PEAT terapeutom potražite mišlljenje svog lekara. 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O meni

Operacija bez anestezije, ožiljaka i bolova

Kako izbeći korišćenje lekova u trudnoći