Koje sve PEAT tehnike postoje 1

 


Dp2 tehnika

Za razliku od dubokog peata, dp2 ne ostavlja prostora za razmišljanje, i svodi se na brzu i necenzurisanu smenu misli i osećanja. Rezultat je, kao i tehnika, odmah vidljiv. Naročito volim da je koristim za čišćenje površinskog mentalnog „smeća“ koje opterećuje psihu. Procesor svaku misao sa klijentom ponovo naglas izgovori, navede ga da je intenzivnije oseti, zatim se pažnja usmerava na misao koja izranja iz ovako pojačane (dramatizovane) emocije. Ukoliko klijent ne želi da iznosi ogoljene misli pred peat procesora dp2 ostavlja mogućnost da klijent određenu misao ne izgovori naglas ( umesto toga izgovori formulu „Nisam spreman da podelim misao“). Na taj način klijent ne mora da izgovori misao naglas, ali će je u sebi ponavljati i imenovati emociju koja se na neizgovorenu misao nadovezuje. Recimo, klijent naglas izgovori misao „Brine me zašto svi moji poslovi stoje“, procesor je nekoliko puta naglas ponovi, i kada je siguran da ju je klijent čuo i osvestio, pita ga koja se emocija javlja nakon što izgovori tu rečenicu. Proces traje dok se ne isprazni problematičan lanac negativnih sadržaja.

Dp2 je moja omiljena tehnika. Videla sam da doprinosi brzoj promeni raspoloženja, smanjuje napetost, bes, nervozu i oslobađa misli koje opsedaju i ne daju nam da se opustimo. Obično se ne koristi sama, nego u kombinaciji sa drugim peat tehnikama.
Dp4 tehnika


Ovu tehniku peat praktičari zovu još i spiritualni inžinjering jer daje puno mogućnosti za rad i snažna je podrška u promeni negativnih navika i obrazaca ponašanja.

Dp4 radi sa 4 elementa ljudske svesti: osećanjima, mislima, slikom i telesnom senzacijom, i, kao i dp 2, izuzetno je brza i jednostavna.

Klijent, recimo, želi da ostavi cigarete.

Za početak, treba da zamisli jednu situaciju u kojoj zaista uživa dok pali cigaretu, zatim da tu sliku zamrzne u svom umu i da peat procesoru kaže: koja je dominanatna emocija koja mu se javlja tokom konzumiranja nikotina, koji je najupečatljiviji fizički detalj sa zamrznute slike, koja telesna senzacija i koja misao mu se javlja u datoj situaciji. Peat procestor tu sliku zabeleži kao sliku negativnog polariteta, tj. obrasca ponašanja.

Zatim istu stvar uradimo i sa pozitivnom situacijom, emocijom ili ponašanjem. Klijent zamisli, oseti situaciju u kojoj prema cigareti ne oseća baš ništa, tj. potpuno je ravnodušan, i tu sliku takođe razdvojimo na četiri elementa.

Tokom dp4 procesa, pomeranjem pažnje sa jedne na na drugu zamrznutu situaciju, iz uma će postepeno otići svi sadržaji, i pozitivni i negativni, i iza sebe ostaviti prazan prostor, što je upravo ono što smo želeli da postignemo. Jedino što želim da napomenem kada je dp4 tehnika u pitanju je da je važno da se klijent prepusti procesu, da ne gura od sebe loše ili negativne slike, niti da drži uz sebe pozitivan osećaj vezan za željeno ponašanje. Ono što dp4 tehnikom želimo da postignemo je skidanje pozitivnog naboja sa očekivanja pozitivnog i uklanjanje negativnog naboja sa problematičnog ponašanja. Ova tehnika je sjajna kod parova koji rade na potomstvu i ne mogu da se opuste jer su fokusirani na začeće toliko da nesvesno prave kontraefekat. Svi su se bar jednom u životu susreli sa situacijom u kojoj su dugo, danima, mesecima, čak i godinama želeli nešto, a to nešto nikako da se dogodi. Tek kada su digli ruke i prestali da se fokusiraju na cilj, on se ostvario. Naravno da ne treba da napominjem da peat otklanja mentalne, ne fizičke blokade kada su trudnoća i sva ostala stanja u pitanju.

Međutim, ono što je praksa potvrdila je da će dp4 tehnika klijentu pomoći da lakše ispolji pozitivno ponašanje. Ili da ne ispolji negativno.

Dp4 tehniku sam koristila, recimo, sa klijentkinjom koja je imala strah od javnog nastupa. Jedan na jedan je bez problema mogla da priča bilo šta, ali kada je trebalo da govori pred većim brojem ljudi ili pred kamerama, doživljavala je pravi mini šok: ubrzano lupanje srca, „praznu glavu“, želju da pobegne, nepovezane rečenice i snažan osećaj neprijatnosti. Kombinacijom dubokog peata, dp2 i dp4 tehnike uspele smo da dođemo do potpuno obrnute situacije.

Druga klijentkinja bi se uvek ponašala na određeni način kada su svađe sa ljubavnim partnerima u pitanju, ona bi imala napad besa,nakon čega bi se veza i završila. Ovu situaciju nismo mogli tako lako da proverimo (bila je sama i nismo znali kada će da stupi u novu emotivnu vezu) uradile smo seriju od 3- 4 peat seanse ukjljučujući i dp4. Nakon nekoliko meseci došla je u konfliktnu situaciju u kojoj bi, po pravilu, reagovala besom i gubitkom kontrole. U trenutku kada je nešto u njoj počelo da ključa, ona se trgla, i u sebi našla dovoljno snage da se savlada i da na željeni način završi razgovor.

Ipak, uvek naglasim da važne stvari u našem životu, pogotovu kada su u pitanju začeće, rađanje, bolest, isceljenje i smrt nisu u našim rukama, i trudim se, koliko mogu, da klijenta oslobodim takvih ideja. Ne mislim da našim mislima možemo menjati realnost, to je glupost, ali našim mislima i osećanjima možemo uticati na našu realnost i način na koji doživljavamo određene životne situacije. Peat nam pruža mogućnost da smanjimo tenziju, negativnost, frustraciju i lakše otvorimo sebe za ono što će svakako doći.

Коментари

Популарни постови са овог блога

O meni

Operacija bez anestezije, ožiljaka i bolova

Kako izbeći korišćenje lekova u trudnoći