Koje sve PEAT tehnike postoje 2

 

Cirkularni peat




Kada su u naš problem uklljučeni drugi ljudi: nervira me taj i taj kolega na poslu, ne mogu da prebolim bivšeg patnera, imam težak odnos sa ocem, majkom, bratom...tada se radi cirkularni peat tokom kog se klijent stavlja u poziciju osobe sa kojom ima problem: na primer... stalno osećam strah da će se mom mlađem detetu nešto desiti kada nisam u njegovoj blizini. Cirkularni peat postavlja pitanje... Aleksandre, tvoja majka ima konstantan strah da će ti se nešto loše desiti kada ona nije u blizini. Kako se ti osećaš zbog toga? Kada se stavimo u poziciju drugog bića sa kojim imamo problem, deo napetosti nestaje i stvara se prilika za sagledavanje situacija iz ugla drugih učesnika, što je beskrajno važno.

Za kraj bih samo još jednom naglasila da kao peat procesor ne radim ja ljudima peat: peat ljudi rade sami sebi, a peat procesor (zato ne kažemo terapeut) samo svedoči tom procesu i navodi klijenta da lakše i brže prođe kroz njega.

Peat nije i ne može biti zamena za psihoterapiju, ali joj je sjajna dopuna. Peat nije i ne može biti zamena za rad na sebi: ona je samo pomoćna tehnika koja može olakšati put ka cilju, ali osoba koja čini male i velike korake na tom putu ste vi i samo vi. Promena počinje onog trenutka kada preuzmemo odgovornost za svoje postupke i ostanemo dosledni u ponašanju koje nam menja život na bolje.

Marija Zatezalo

Peat procesor

Instagram stranica marinkanc8

Mejl: pisacopsteprakse@gmail.com

Коментари

Популарни постови са овог блога

O meni

Operacija bez anestezije, ožiljaka i bolova

Kako izbeći korišćenje lekova u trudnoći