Kako da se hraniš ako imaš insulinsku rezistenciju

A želiš bebu


Veliki broj žena koje rade na začeću ili imaju problem policističnih jajnika, susrele su se sa terminom insulinska rezistencija (stanje kada  ćelije postaju otporne na  dejstvo insulina,  a insulin nije više u stanju da reguliše  nivo glukoze u krvi).  Iako mnogi smatraju da je u svetu ginekologije i parova koji žele trudnoću insulinska rezistencija „još jedna novotarija“ koja u vreme naših baka nije postojala, kao ginekolog moram potvrditi da ovaj problem i te kako postoji i predstavlja realnu i opipljivu prepreku za začeće. Jedan od razloga zašto naše bake nisu imale (u tolikoj meri) problem sa insulinskom je što je u njihovo vreme:

  • Hrana  bila zdravija
  • u svim namirnicama je bilo manje šećera,
  • ljudi su se više kretali.

Pre nego što počnemo sa predlozima jelovnika treba da napomenem da obroke treba imati uvek u (približno) isto vreme i da prvi obrok treba imati 1h nakon buđenja.

  • Ritam obroka je jako važan: 3 glavna obroka i 2 užine koji se unose uvek u određeno vreme smanjiće napade gladi. Između obroka nikakvo grickanje nije dozvoljeno.
  • Fizička aktivnost je važna koliko i ishrana. Vežbajte umereno 3 x nedeljno ili, bar šetajte u trajanju od 1h.
  •  Pijte 2 l tečnosti. tokom dana možete sebi napraviti 1 l limunade i u nju narednadi svež đumbir, kašičicu cimeta, ili spremiti čaj od matičnjaka, ohladiti ga, začiniti s limunom i piti u manjim gutljajima. Ovo je posebno preporučljivo ako vas glad čini nervoznom. Kozja surutka se preporučuje kod insulinske rezistencije pa, ako možete, probajte da je uvedete u svoj jelovnik. Kozja surutka je slabijeg mirisa kada je mlada i ohlađena u frižideru.


Photo:vattpad.com


  •  Zaboravite na bela testa i pekare. Umesto toga ili kupite hleb od celog zrna, ili sami napravite hleb. Recept za integralni hleb možete naći ovde.
  •  Slatkiši se ne unose, niti šećer u bilo kom obliku. To podrazumeva i šećer iz kečapa, majoneza, instant supica i grickalica. Alkohol ne (naravno da jednom u deset dana, ako ste disciplinovani i fizički aktivni sebi možete priuštiti čašu vina ili kvalitan slatkiš).

Primetićete da se u predlozima obroka određeni sastojci ponavljaju, delovalo mi je logično da se, na primer, meso od ručka upotrebi uveče uz salatu, samo ovaj put bez hleba.

Voće sa niskim glikemijskim indeksom je: zelena jabuka, kivi, šaka malina, borovnica, kupina ili ribizla i u jelovniku ga možete zameniti sa bilo kojom od ponuđenih varijanti. Ovo, ipak, nisu saveti nutricioniste pa ako imate bilo kakve nedoumice mudro je da se posavetujete sa svojim lekarom. Neke od recepata osmislili smo samo za vas, da damo svoj skromni doprinos sjajnim i maštovitim receptima od namirnica koje pogoduju ishrani oosba sa insulinskom rezistencijom. Kada jednom uđete u to, videćete koliko raznolikih i ukusnih jela može biti na vašem meniju, a kada se zavisnost od šećera pobedi, nećete imati napade gladi koji su vas mučili. Iako na početku deluje teško, samo se setite zašto to radite i počnite da uživate u odabiru namirnica i obroka koji će vas, korak po korak, dovesti do vašeg cilja.

Uživajte i prijatno!


Photo: subscribepage.com


Evo nekoliko predloga kako bi vaš nedeljni obrok trebalo da izgeda:

Ponedeljak

Doručak: Salata od tunjevine, rendane šargarepe, limuna, integralni hleb.

Užina: Ovsene pahuljice sa (kozjim) jogurtom

Ručak: Punjene tikvice (umesto pirinča dodajte proso ili narendajte karfiol), parče int. hleba

Užina: 2 zelene jabuke

Večera: salata od tunjevine, zelene salate i senfa bez šećera

Utorak:

Doručak: Kozja surutka na prazan želudac, jaja na oko, integralni hleb, sir

Užina 1: Jagode

Ručak: Pileći ražnjić rolovan sa slaninicom, grilovane tikvice i plavi patlidžan

Užina 2: grilovane tikvice, plavi patlidžan, vinagret dresing

Večera: Ražnjić, tzatziki salata

Sreda:

Doručak: Girice, paradajz, integralni hleb

Užina: Orah, badem miks

Ručak: Velika domaća pljeskavica, kupus salata

Užina: Sendvič od integralnog hleba, putera, kuvanog jaja

Večera: Salata od rendanog kupusa i cvekle, girice

Četvrtak:

Doručak: Lanene pločice sa namazom od humusa, sok od paradajza bez šećera

Užina: Integralne kore za takos, gvakamole, seckani paradajz, crvena i zelena paprika

Ručak: Giros sa integralnim korama za takos

Užina: 1 čaša grejpa

Večera: Zelena salata, paradajz, crvena i zelena paprika

Petak:

Doručak: Gibanica sa integralnim korama, kiselo mleko

Užina: Gibanica sa integralnim korama, zelena salata, čeri, rukola

Ručak: Čorba od karfiola sa prosom, musaka sa tikvicama

Užina: borovnice

Večera: Grčka salata, kuvano jaje


Photo: visitdenmark.com



Subota:

Doručak: Humus, integralni hleb

Užina: Borovnice i maline

Ručak: Losos pohovan u bademovom brašnu, čorba od spanaća i brokolija

Užina: 2 zelene jabuke

Večera: Kupus salata, cvekla, šargareta, limun, losos

Nedelja:

Doručak: Integralni sendvič od grilovane piletine i urnebesa

Užina: Salata avokado, rukola, čeri, zelena salata, maslinovo ulje

Ručak: Chichken nuggets, salata avokado, rukola, čeri, zelena salata

Užina: Smuti kivi, nana, zelena jabuka

Večera: Chicken nuggets, zelena salata



Коментари

Популарни постови са овог блога

O meni

Operacija bez anestezije, ožiljaka i bolova

Kako izbeći korišćenje lekova u trudnoći